Vitamin-vita: miért elengedhetetlenek ezek a szerves vegyületek a szervezetünk számára?

Vitamin-vita: miért elengedhetetlenek ezek a szerves vegyületek a szervezetünk számára?

Vannak, akik ragaszkodnak hozzá, hogy a lehető legtermészetesebb formában vegyék magukhoz, míg másokat nem riaszt vissza, hogy táplálékkiegészítő formájában építsék be étrendjükbe a megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminokat. Abban azonban mindannyian egyetérthetünk, hogy ezen apró vegyületek hiánya nagy galibát okozhat szervezetünk mindennapi működésében, így elengedhetetlen, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk pótlásukra. 


Aki A-t eszik, egyen B-t is

Mielőtt az étrendkiegészítők azonnali felvásárlásába kezdenél, érdemes átgondolnod, jelenlegi diétád és életmódod alapján mely vitaminok és ásványi anyagok hiányozhatnak a szervezeted számára. A legtöbb embernél a D-vitamin, illetve a B-12 vitamin az, amelyre kiemelten érdemes figyelmet fordítani, kiváltképp, ha növényi étrendet folytatsz vagy a mindennapokban nem jutsz elég napfényhez. 


De én eszem elég gyümölcsöt

Ha úgy érzed, szuper változatosan étkezel, de valami mégsem okés a közérzeteddel, könnyen lehet, hogy így is hiányt szenvedsz valamilyen vitaminból. Egyes vegyületek például jobban hasznosulnak, ha egy másikkal párosítod, ilyen a C-vitamin és a vas, hiszen előbbi segíthet az utóbbi hatékonyabb felhasználásában. A zsírban oldódó vitaminokat érdemes zsírsavakban gazdag ételek társaságában fogyasztanod, így sokat tehetsz jótékony hatásaik felerősítéséért.


Mi mire való?

A C-vitamin immunrendszerre való jótékony hatásairól már biztosan számtalanszor hallottál, de nem szabad elfeledkezned mindazon kulcsfontosságú feladatokról, amelyeket ezek a vegyületek a mindennapokban ellátnak. A vitaminok jelentősége tehát bőven túlmutat a betegségekkel szembeni küzdelmen. Az A-vitamin például a látás minőségét, a bőr, a haj és a fogak erősségét, egészségét javíthatja, a B-vitaminok többek között az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre gyakorolhatnak pozitív hatást, ráadásul különböző típusaik (pl. B6, B12) egymást erősíthetik. A C-vitamin bevitele többek között a sérülések gyógyulásában, az allergiás tünetek enyhítésében segíthet, míg a D-vitamin a csontok épségéért felelhet. Az E-vitamin antioxidánsként a szabadgyökök káros hatásainak kivédésében vállalhat szerepet, míg a K-vitamin biztosíthatja a megfelelő véralvadást.


Hogyan pótoljam?

Amennyiben vérképed vagy az orvosoddal való beszélgetés alapján valamely vitamin hiányát tapasztalod, érdemes mihamarabb gondoskodni a pótlásukról. Nem mindegy azonban, hogyan teszed. Ügyelj a megfelelő dózisra, a rendszerességre, illetve a vitamin minőségére. A saját dolgod is megkönnyítheted, ha olyan kompakt étkezéseket választasz, amelyben az összes típus optimális arányban van jelen, így nem kell mindig a számológépért nyúlnod, miközben a heti menüt tervezed. 



Vissza a blogba