Csupán egy dolgot kell megváltoztatnod a reggeli rutinodban az egészséges emésztésért

Csupán egy dolgot kell megváltoztatnod a reggeli rutinodban az egészséges emésztésért

Nálad is számtalanszor elmarad a reggeli, mondván, majd az irodában eszem valamit, aztán mire feleszmélsz a meetingek és hívások kavalkádjában, már jócskán az ebédidőben jársz? Lehet, hogy eggyel több mindent tudsz kipipálni a teendőid közül, azonban az emésztőrendszered nem biztos, hogy örül, ha hátra helyezed a fontossági sorban.


A kávé nem reggeli!

Ha te is azok között vagy, akik nem tudják elképzelni a reggeleiket egy csésze gőzölgő kávé nélkül, fontos, hogy tudd, hogy érdemes a koffeines italt némi étel társaságában elfogyasztanod. Az éhgyomorra elfogyasztott kávé ugyanis megemelheti a kortizolszintet, ami akár negatívan is kihathat hormonális egyensúlyra. A magas stresszhormonszint megemelheti a vércukrot, ami hosszú távon inzulinrezisztencia kialakulását is eredményezheti.


Az egyszerű válasz

Mit tehetsz tehát annak érdekében, hogy megúszd a kedvenc serkentő italod kellemetlen mellékhatásait? Egyszerű: reggelizz. Még jobb, ha olyan élelmiszereket választasz a nap első étkezésére, amelyek kalciumban gazdagok, így segíthetnek semlegesíteni a kávé savasságát, hogy a gyomroddal szemben is kíméletesebb lehess. Ha nem szereted a tejtermékeket vagy valamilyen okból nem fogyaszthatod őket, akkor jó választás lehet például a chia mag, a mandula, a zabpehely, vagy egy olyan növényi shake, amely minden lényeges tápanyagot és ásványi anyagot magában foglal, mindemellett pedig fehérjében és élelmi rostokban is gazdag.


Ha szívesen kihagyod a kávét


A kávé nem az ellenséged. A sötét színű forró ital ugyanis rengeteg tápanyagot tartalmaz, és az agyműködésre is jótékony hatással bírhat, amennyiben mértékkel fogyasztod. Ha azonban úgy tapasztaltad, hogy már nem olyan szívesen kortyolgatod, de hiányzik a lendület, amit a koffein adott, próbáld ki, hogy kiegyensúlyozott reggelivel kezded a napod. A rostok, vitaminok és fehérjék segíthetnek, hogy ne szökjön fel majd zuhanjon hirtelen le a vércukorszinted, ezért később fogsz megéhezni, ráadásul nem fáradsz el olyan könnyen.



Vissza a blogba