A nap melyik szakában érdemes a legtöbb rostot fogyasztani?

A nap melyik szakában érdemes a legtöbb rostot fogyasztani?

Ha érdekel az egészséges életmód, vagy néha az internet azon felére tévedsz, ahol csukott szemmel is diétás tanácsokat találsz, biztosan sokat olvashattál már a napi rostbevitel fontosságáról. A táplálkozástudományi szakértők egy átlagos felnőtt számára egy nap kb. 30 gramm étkezési rost fogyasztását javasolják, hazánkban azonban sajnos ennek a mennyiségnek mindössze fele-harmada jellemzi a hagyományos étrendünket.


Örülök, ha eljutok egy tejeskávéig!

A rohanó hétköznapokban sokszor az idő szűke miatt szorul méltatlanul háttérbe az egészséges táplálkozás, és különösen a tápláló reggeli. Ahogyan az élet sok más területén, az étkezésnél is elmondható, hogy előre gondolkodással, menütervezéssel vagy egy jó minőségű, rostban és fehérjében gazdag, kompakt étkezés választásával nem csak időt spórolhatsz, de könnyedén megmentheted a napot. 

Egy rostdús reggelivel sokáig jóllakott maradhatsz, hiszen a ballasztanyagok segíthetnek  egyenletesen tartani a vércukorszintet azáltal, hogy a tápanyagok felszívódásának fizikai késleltetésével kiegyensúlyozottabban osztják el azokat. Így amellett, hogy késleltethetik az éhség újbóli jelentkezését, a fizikai és szellemi teljesítőképességedre is pozitív hatással bírnak, az egyszeri hirtelen tápanyagfelszívódás káros mellékhatásait (hirtelen fáradtság, vérnyomás leesése, vércukorszint gyors megemelkedése stb.) kiküszöbölve.


Mi fán teremnek a rostok?

Azt már tudjuk, hogy a rostban gazdag reggelivel jobban indulhat a napod, viszont lehet, hogy még nem teljesen világos, mik is tartoznak az élelmi rostok közé. Az MDOSZ írása alapján a zöldségekben, gyümölcsökben, gabonákban, hüvelyesekben, magvakban található emészthetetlen szénhidrátok és a hozzájuk kapcsolódó, nem szénhidrát-alapú anyagok összességét sorolhatjuk ebbe a csoportba. Ilyenek például sok egyéb mellett az inulin, a pektin és a metil-cellulóz.

Ha mindezt az étrendedre fordítjuk, a teljes értékű gabonák, a gyümölcs- és zöldségfélék, a hüvelyesek, a diófélék, illetve a magvak fogyasztásával tehetsz a megfelelő rostbevitel eléréséért. 


Az alulértékelt összetevő

Ha a fenti okok még nem győztek meg a megfelelő rostbevitel fontosságáról, engedd meg, hogy bővebben is írjunk arról, miért is elengedhetetlenek ezek a ballasztanyagok a kiegyensúlyozott étrendből. 

Ahogyan már olvashattad, a rostok hozzájárulhatnak a teltségérzet eléréséhez, így hosszú távon nagy segítséget jelenthetnek az optimális testtömeg megtartásában. Mindemellett a koleszterinszint karbantartásából is oroszlánrészt vállalhatnak, illetve az emésztőrendszer egészségének őreként léphetnek fel. 


Reggel, délben, este

De mégis mikor érdemes rostokat fogyasztani? A válasz nem is annyira komplex: lehetőleg minden étkezéskor, de sohasem túl sokat. A rostokat, mint a legtöbb tápanyagot, túl lehet adagolni, amelyek kellemetlen tüneteket is okozhatnak. Napi 30 gramm, a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása mellett, tehát bőven elegendő ahhoz, hogy a fenti jótékony hatásokat élvezhesd, anélkül, hogy a mellékhatásokkal kellene számolnod.



Vissza a blogba