3+1 összetevő, amit jobb, ha elkerülsz – Erre figyelj, ha zacskós levest választasz

3+1 összetevő, amit jobb, ha elkerülsz – Erre figyelj, ha zacskós levest választasz

Az ízfokozó, rossz PR-ral

Az utóbbi években a nátrium-glutamát, azaz az E 621-es jelzéssel ellátott ízfokozó vegyület sokszor került támadások középpontjába, holott közel sem olyan veszélyes, mint ahogyan azt számos, jobbára megbízhatatlan forrás lefesti. A riogató írások szerint a vegyület akár a rák és a migrén kialakulásának kockázatát képes lehet nagyban megnövelni, annak rendszeres fogyasztása esetén. Tudományosan azonban kevés alapja van a megosztó összetevőt övező aggodalmaknak. 


Mint az emberek a sót

Ha az étkezési só az első összetevők között szerepel, tudnod kell, hogy ez azt jelenti, hogy közel a legmagasabb arányban ezt tartalmazza az élelmiszer. A túl sok só megkötheti a vizet, ezáltal az érfalak is roncsolódhatnak, illetve mindez hosszútávon magas vérnyomást is okozhat. Hazánkban az ajánlott napi maximum sóbevitel sokszorosát elfogyasztjuk. Persze ennek legnagyobb része nem az általunk főzött ételek túlsózásán keresztül kerül a szervezetünkbe, hanem olyan készen vásárolt élelmiszerek választásával, amelyek sótartalmáról nem is tájékozódunk. 


Miért állnak el évekig a zacskós levesek?

Szerencsére ma már akadnak olyan eljárások, amelyeknek köszönhetően sem szintetikus anyagok, sem tartósítószerek alkalmazására nincsen szükség ahhoz, hogy az instant leves hosszú évekig megőrizze szavatosságát. Ilyen módszer például a leves nedvességtartalmának drasztikus lecsökkentése, hiszen a szárítás egy már régóta bevált tartósítási technika. A folyadék visszapótlásával így évekkel később is ízletes ételt kaphatsz. 


A tápanyagarány sem mindegy

A közhiedelemmel ellentétben, a zacskós levesekkel általában nem az ízfokozók, vagy tartósítószerek jelenléte a probléma, hiszen a gyártók sokszor ezek hozzáadása nélkül készítik a készételt. A gond inkább ott kezdődik, hogy a tasakokban túl sok só és telített zsír lapul. Ha teheted, levespor választásakor ügyelj rá, hogy fehérjében és rostban gazdag verziót válassz, így az instant levest is könnyen beépítheted egy kiegyensúlyozott étrendbe, anélkül, hogy a következmények miatt kellene aggódnod.
Vissza a blogba