Nem minden édes italnak keserű az ára – avagy miért egészségtelenek egyes édesítők?

Nem minden édes italnak keserű az ára – avagy miért egészségtelenek egyes édesítők?

Amikor a hagyományos, finomított kristálycukorról van szó, úgy tűnik, a legtöbben igen markáns állásponttal rendelkeznek. Sokan egyetértenek abban, hogy az édes ízek elérésének ezen módja kerülendő, abban azonban már megoszlanak a vélemények, mivel is érdemes helyettesíteni úgy, hogy az egészségügyileg is kielégítő megoldás legyen.


Miért ne fogyasszak cukrot?

Vannak, akik fogyókúrás megfontolásból, míg mások általánosságban szeretnének jobban figyelni az egészségükre, megint mások pedig cukorbetegség okán kénytelenek felhagyni a cukor fogyasztásával. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egyből az édes ízek iránti igényünk is eltűnne, így a megfelelő édesítő kiválasztásának dilemmája előtt találhatjuk magunkat.


Nem minden édesítő egyenlő

A nagy egészségügyi szervezetek, köztük a WHO is óva intenek a mesterséges édesítőszerek, azaz a gyűjtőnéven NSS-ként (non-sugar sweeteners) is emlegetett cukorpótlók használatától. Fontos megjegyezni, hogy nem vetik el egy az egyben az alkalmazásukat, amennyiben ezeket az anyagokat mértékkel fogyasztjuk és hosszú távon arra törekszünk, hogy az édes ízre való igényünk valamivel csökkenjen. Na de mik is tartoznak ebbe a “rettegett” csoportba? Általában ide sorolják az aceszulfám-K-t, az advantámot, a közelmúltban nagy port kavart aszpartámot, a ciklamátot, a neotámot, a szacharint, a szukralózt, sőt, a steviát és származékait is.


Természetes = egészséges?

Ha egészséges cukorpótlót keresünk, érdemes a természetes édesítőszerek között szétnézni. A növényi alapú édesítők, mint például a juharszirup, a nyírfacukor (xilit), a rizsszirup vagy épp az agávé olyan alternatívákat jelenthetnek, amelyek ugyan sokszor nem bírnak olyan alacsony kalóriatartalommal, mint mesterséges társaik, más előnyös tulajdonságaik mégis kiemelik őket az édesítők sorából. A xilit például segíthet a fogszuvasodás elkerülésében, ezért számos fogkrémet ezzel édesítenek, míg az agávé alacsonyabb glikémiás indexszel bír a hagyományos cukorhoz képest. Ez a szám azt mutatja meg, az adott szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel és meddig biztosít teltségérzetet: minél alacsonyabb ez az érték, annál tovább maradhatsz jóllakott. 


Tequila!

Akik kedvelik a mexikói nemzeti italt, bizonyára tudják, hogy ugyanabból a növényből készítik, mint a jól oldódó, természetes édesítőszert. A kék agávé szirup és por formájában is népszerű édesítőszer, amelynek sok társával ellentétben nincs kellemetlen utóíze és édesítőereje is jóval nagyobb a hagyományos cukorénál, így kisebb mennyiség is elegendő a hasonló ízélményhez. Az agavé szirup az, ami a Necta shake-eket is ízletesebbé teszi. 



Back to blog