Amikor a szervezet szélmalomharcot vív – allergének a mindennapokban

Amikor a szervezet szélmalomharcot vív – allergének a mindennapokban

Sajnos sokak mindennapjait nehezíti meg valamilyen allergia. A pollenen, poron, állati szőrön túl az ételallergiák, illetve az élelmiszer-intoleranciák azok, amelyek leginkább képesek beleszólni az emberek életmódjába. Mi a különbség a két fogalom között és hogyan ismerhetjük fel, ha problémát okoznak egyes ételcsoportok?


Élelmiszerek, amelyekkel sokan nem jönnek ki jól

Van néhány olyan összetevő, amelyek olyan gyakran váltanak ki allergiás reakciót, hogy az étlapokon, illetve az élelmiszerek címkéjén is kiemelik őket. Ilyenek például a szója, a tojás, a mogyorófélék, illetve a tengeri herkentyűk közül a kagyló, valamint az egyes rákfélék. Természetesen nem hagyhatjuk szó nélkül a glutént sem, amely számos gabonafajtában megtalálható, és amely többféle betegséggel (pl. cöliákia, lisztérzékenység, gluténérzékenység) függhet össze, amelyek általában hasonló tünetekkel járnak. Szintén rendkívül gyakori, hogy a tejtermékek fogyasztása problémákat okoz. Fontos megjegyezni, hogy a laktóz esetében ételérzékenységről, azaz intoleranciáról van szó, a tejfehérje, vagyis a kazein esetében viszont allergiás reakciókról beszélhetünk. Előbbi esetben ezt a laktózmentes termékek fogyasztásával áthidalhatjuk, azaz olyan élelmiszerekkel, amelyhez a könnyebb emészthetőség érdekében laktázenzimet adtak, vagy olyan növényi termékek választásával, amelyek eredendően egyaránt laktóz- és tejfehérjementesek. 


Hogyan vehetjük észre a problémát?

Az ételintoleranciák jelenléte vagy akár kialakulása általában sok tünet együttes megjelenésével észlelhető. Ha például gyakran fáj a hasad, puffadsz vagy görcseid vannak, esetleg hasmenéssel küzdesz, a bőrödön kiütéseket vagy viszketést tapasztalsz, érdemes megfigyelned, mely ételek után veszed észre ezeket a kellemetlen mellékhatásokat.


Nem helyettesíthetőek?

Az ételérzékenységekhez kapcsolódó diétákról és a mentes termékekről gyakran hallhatjuk, hogy drágábbak a hagyományos élelmiszereknél, illetve sokszor kevésbé ízletesek, vagy az egyes receptekben nem mindig működnek ugyanúgy, mint azok az összetevők, amelyeket helyettesítenek. Például egy gluténmentes liszttel, vagy éppen egy növényi tejföllel készített tészta nem áll össze úgy, mint a hagyományos verziója. Ennek ellenére az ételérzékenységgel élők szerencsére egyre több alternatíva közül választhatnak és a vendéglátóhelyek is igyekeznek minél teljeskörűbben kiszolgálni a speciális diétát követő szegmenst is. Az élelmiszergyártók újabb receptek fejlesztésével tehetnek azért, hogy allergénmentes opciókat kínáljanak az ételérzékenységgel élők számára. Nincs ez másként a Necta-nál sem, hiszen termékeink egytől egyig glutén- és laktózmentesek.

Back to blog